Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Mire lesz szükség az óvodában? Lista és jótanácsok ovikezdéshez.

Pelleiné Kádár Erzsébet
2021. 08. 11. 00:00:00
Mire lesz szükség az óvodában? Lista és jótanácsok ovikezdéshez.

Remélhetőleg szeptemberben gondtalanul kezdhetünk neki az óvodának és a bölcsődének is. Nagy szükség van rá, hiszen a gyerekeknek szükségük van társas kapcsolatokra, csoportban történő szocializálódásra hasonló korú gyerekekkel.

Gyereknek gyerek a barátja és milyen igaz a mondás. Mi anyukák egy idő után már kevésnek bizonyulunk a kicsiket állandó játékkal és foglalkozásokkal lekötni, unatkozni kezdhetnek mellettünk. Nehéz ezt belátni mert eddig óvtuk őket mindentől, játszótereken lestük minden lépésüket, így sokunkat a beszokás időszaka érzelmileg jobban megvisel mint a kicsiket. A beszokás időszaka eltarthat 2-3 hétig vagy még tovább is, ez intézmény és gyerekfüggő leginkább.

Irány az ovi! De mire is lesz szükség az óvodában?

Már az első naptól szükség lesz oviszsákra, ezeket vállfával beakaszthatjuk a gyermek szekrényébe, zsebeibe tárolhatjuk gyermekünk óvodában szükséges dolgait. Ilyenek a váltóruhák, mely az időjárásnak megfelelően rövid, hosszú ujjú póló, felső, pulóver, nadrág, szoknya lehet valamint esős idő esetén esőkabát, esőoverál, gumicsizma. Amire télen-nyáron szükség lesz az váltó fehérnemű, bugyi, alsónadrág, atléta és zokni.

A legfontosabb gyerekcipő a benti cipő ezzel a cipővel rengeteget javíthatunk és ronthatunk is a gyerek lábán hiszen ebben tartózkodik a legtöbbet ovikezdés után, ezért gondosan a gyermek lábának megfelelően válasszuk ki. A kicsi lába ha izzadósabb akkor mindenképp szandál legyen a benti cipő, ha szükséges supinált szandált válaszunk. Sokan szeretik a gumiorrú vászoncipőt benti cipőnek, amennyiben a gyerek lábának nincs szüksége saroktámaszra mert szépen áll a bokacsont és a lába sem izzadós nagyon jó választás lehet. Jó tanács, hogy könnyen felhúzható tépőzáras benti cipőt válaszunk, hogy a gyerek egyedül is fel tudja húzni a kis lábára.

Napközis, óvodában alvó gyerekeknek a nyugodt és kényelmes alvás érdekében szükség lesz gyerek ágyneműre, ovis méretű 100x135 cm-es pamut ágyneműhuzat garnitúrára, óvodai lepedőre valamint kényelmes pamut pizsamára is. Az óvodai lepedők méretét vásárlás előtt érdemes megkérdezni az óvónőtől mert itt méretkülönbségek fordulhatnak elő. A standard óvodai ágyakhoz 60x135 cm-es pamut lepedő megfelelő, de ettől vannak kisebb óvodai ágyak is ezekre 50x120 cm-es lepedőket szoktak kérni az óvodában. Ezeknek a lepedőknek az a sajátossága, hogy az ágyak lábához gumipánt segítségével fixen rögzíthető így nem mozdulnak el a gyerekek alatt alvás közben. Óvodai gumis lepedő impegrált ovis lepedőt abban az esetben ajánljuk, ha előfordulnak még „balesetek” alvás közben a gyereknél.

Az óvodai fektetők fekvőfelülete elég kemény és rugalmatlan télen pedig igen közel van a talajhoz körülbelül 10-13 cm-re. Télen és hideg időkben mindenképpen javasolt a vatelinnel bélelt derékalj, ez felfogja a hideg levegőt de mivel vastag több rétegű, kényelmesebb alvást is biztosít a gyerekeknek egész évben.

A tisztasági felszerelés egyik legfontosabb része az ovis törölköző, jelenleg hetente 2 db-ot is kérhetnek az óvodák a szigorú higiéniás szabályok miatt. Ezek akasztóval vannak általában ellátva, de amelyiken nincs akasztó a belevarrt címke segítségével egyszerűen felakasztható a kis fogasra. Fésűt mindenképpen, a napközis gyerekeknek fogmosó poharat, fogkefét is szükséges vinni.

Torna foglalkozások alkalmával kérhetnek tornaruhát is az óvodában. Itt még általában nem szokták meghatározni, hogy milyen színű pólót illetve rövidnadrágot vigyünk be viszont a tornacipő csúszásmentes legyen, a balesetek így jobban elkerülhetőek. A DDSTEP gumi orrú vászoncipői még a lakkozott parkettás tornaszobában sem csúsznak, így nyugodt szívvel tudom őket tornacipőnek ajánlani. Gyerek tornazsákba (sporttáskába) pakolva egyszerűen tárolhatjuk a szekrényben.

Az óvodába bevitt gyerekruhákra, gyerekcipőkre az óvodai jelet többféleképpen is jelölhetjük. Ovis jelet készíttethetünk is többféle létezik belőle pl: varrható, ragasztható, vasalható. Én mivel rajztudásom még éppen megfelel a napocska rajzoláshoz, alkoholos filctollal a ruha címkéjébe szoktam belerajzolni, cipők esetében pedig a talpbetétre. Egy idő után már az óvónénik és dadák kívülről tudni fogják melyik ruha melyik kisgyerekhez tartozik.

Felsorolhatnám még a műanyag kulacsot, és uzsonnás dobozt de sajnos a jelenlegi egészségügyi helyzetben nem valószínű, hogy otthonról vitt elemózsiát, nassolnivalót elfogadnak az intézmények. Tavaly kizárólag zárt csomagolású bolti gyümölcslevet és kekszet tudtak csak vinni a gyerekek az óvodába. Az egyéb mindennapi dolgokat kis méretű ovis hátizsákban könnyen bevihetitek. Intézményenként változó lehet az ovikezdéshez szükséges felszerelés, ezt a listát általános segítségként írom azoknak az anyukáknak akik első gyermekükkel kezdenek egy új időszakot az óvodában.

Nagyon izgalmas évek elé néztek, tele ennek a gyermeki korszaknak megannyi örömével. Innentől kezdve jönnek majd azok a tipikus óvodai mondatok, hogy: Leszel a barátom? Nem vagy a barátom! Ezek mindig mosolyt csalnak az arcunkra, örüljünk minden pillanatának mert nagyon hamar elszalad az a 3 év és kezdődhet majd egy újabb izgalmas kihívás az egész család számára.

Az Apraja-falván szinte mindent megvásárolhattok az ovikezdéshez, a gyerekek igényeire szabva sok mesefigurás termékkel, hogy kedvenceik kísérhessék el őket az izgalmas ovis korszakba.

Boldog és egészséges óvodai beszokást és éveket kívánok minden Apróságnak!