Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Cipőválasztás könnyedén

Cipőválasztás könnyedén

A kisgyermekek számára történő első cipőválasztás meglehetősen nagy dilemmát tud okozni az anyukáknál, főleg, ha nincs nagyobb testvér, akinél egyszer már aktuális volt a kérdés.

Anyaként már másodjára találkozom ezzel a helyzettel, emellett gyermekrehabilitációs gyógytornászként szívesen segítek ebben eligazodni.

 Amit e téren vallok: átgondoltan, de nem túl bonyolultan.

Legfontosabb szempontok cipőválasztáskor.

Áldás vagy nem, de már rengeteg tökéletes/ideális, jó és kevésbé jó márka közül választhatunk. Én azt gondolom, hogy nem is a márkanév a lényeg, hanem az, amit az adott cipő nyújt. Az egyik legfontosabb dolog, hogy sarki kéreg rész merev legyen és tartsa a gyermek sarokcsontját. A másik pedig, hogy minél rugalmasabb legyen a talpi rész, annál többet érzékel a kicsi a talaj egyenetlenségeiből, ezáltal hozzájárul a lábboltozatokat fenntartó izmok megfelelő igénybevételéhez.

Miért fontos, hogy tartva legyen a sarokcsont? (ezt hozza létre a merev sarki kéreg). Azért, mert a sarok dőlésszöge határozza meg azt, hogy a lábon hova esik a terhelés. Ha hátulról ránézünk a gyerekek sarkára és azt látjuk, hogy a sarkcsont alsó része kifelé dől, akkor ezzel az jár együtt, hogy a belboka befelé borul. Ha azt látjuk, hogy befelé dől a gyermek lába, azt gondoljuk, hogy talán lúdtalpas. Nagyon fontos dolog, hogy a gyerekek lábboltozata körülbelül 6 éves korra alakul ki, addig javarészt mindenki telitalpasnak vagy „lúdtalpasnak” látja a gyermekét. De eddig az életkorig nem is lehet lúdtalpról beszélni, mivel kialakulóban van az egész rendszer.

3 talpboltozatunk van, ezek hozzák létre az íveket a talpon. A lábboltozatokat az azokat fenntartó izmok erőssége határozza meg. Abban az életkorban, amikor a kicsik először lábra állnak és elkezdenek lépegetni, a talpuk gyakorlatilag puhatolózik, hogy „milyen a terep”, mihez kell alkalmazkodnia. Ha változatos és állandóan alkalmazkodó teret biztosítunk neki, akkor a lába erre készül fel és egészséges módon fejlődhetnek a lábboltozatok. (ideális esetben nem okoz lúdtalpat – ami egyébként sok minden más tényező függvénye is lehet.)
Cipőválasztáskor akkor teszünk a legjobbat, ha otthoni jövés-menéskor lehetőleg semmit nem adunk a lábára. Esetleg egy nagyon puhatalpú kiscipőt, ami igazán csak arra szolgál, hogy ne fázzon meg. Otthon a lakásban kreatívan különböző és változatos felületű taposófelületet biztosítunk amellett, hogy hagyjuk, a gyermek teljesen önállóan tegyen mindent. A legfontosabb dolgunk, hogy motiváljuk és a megfelelő környezetet biztosítsuk számára.

Abban az esetben, ha a fiziológiás helyzettől meglehetősen eltérő az állapot, vagy a gyermek lábujjhegyre állásakor sem korrigálódik a befelé dőlő lábboltozat helyzete, érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, aki megfelelő szakmai tanácsokkal látja el a szülőt.

Milyen cipőt válasszunk?

Ha már kezd a kicsi önállóan lépegetni, érdemes kemény sarkú és nagyon puha talpú cipőt választani a fent leírtak miatt. Cipőkereséskor elég meghajtogatni a cipőket, belenyúlni, mennyire lehet puha és flexibilis amellett, hogy tartja a lábát. Mindenki érzi, hogy mi lehet a leginkább jóleső a kicsi lábának. Méretválasztás szempontjából érdemes azt szem előtt tartani, hogy picit nagyobb legyen, tehát valamennyire a sarka és a cipő hátsó része közé majdnem férjen be az ujjunk. Járástanuláskor a gyerekek a lábujjaikat összehúzva tartják amiatt, mert kapaszkodnak, ezáltal nagyobb a biztonságérzetük. Ha a lábukra próbálunk egy cipőt, ott is automatikusan „karmolni” fognak a lábujjukkal, ezért lényeges, hogy körültekintőek legyünk.

Sokszor kérdés, hogy használt cipő vagy új darab a legjobb választás. Abban az esetben, amikor még a kezdő méreteket tesztelgeti a gyerek, nem használja el olyan mértékben a cipő szerkezetét, hogy az a saját lábára idomuljon, mert sokszor csak hetek telnek el, mire a következő méret aktuálissá válik. Ilyenkor jó ötlet lehet a használt cipő. Viszont később, amikor már valóban használják a lábbeliket és a saját lábukhoz idomul az adott cipő, nem biztos, hogy ideális a használt cipő választása. Minél több km van egy cipőben, annál kevésbé alkalmas egy új tulajdonos használatára.

Milyen benti cipőt válasszunk?

Gyakori téma az bölcsis, ovis benti cipő választásával kapcsolatos dilemma. Ugyanezt tudom elmondani, mint amit a fentiekben leírtam.  Ha végiggondoljuk, a nap jelentős részét ebben a lábbeliben tölti. Ha a gyermek lába izzadékony, inkább szandált válaszunk, ami természetesen a sarkát tartja, de kényelmes számára.Egyébként pedig bármilyen stabil szerkezetű és puha talpú, de mindenképpen új könnyen kezelhető cipő megfelelő lehet.

Az Apraja-falván kapható cipők és szandálok minden szempontnak megfelelnek, hogy megtaláljuk gyermekünknek a tökéletes cipőt. A legjobb Magyar gyártók bőrből készült cipői támogatják a gyerekek lábának, talpának egészséges fejlődését. Kínálatunkat itt találjátok.

Mindenkinek eredményes keresgetést kívánok, jókedvű és boldog gyerekkel! 

 

Oláh Zsuzsa-Gyógytornász